Placebo effekten

Placebo effekten – eller kroppens evne til at helbrede sig selv

Placebo effekten er et begreb, der typisk bruges i forbindelse med medicinske forsøg. For at teste om medicin har en virkning deler man syge mennesker med samme diagnose i to grupper. En der får medicinen og en der få piller/indsprøjtninger uden virkning. Deltagerne i forsøget ved ofte ikke hvilket stof de får. I et ordentligt forsøg ved lægerne, der giver patienterne medicinen heller ikke hvad de giver, så de ikke med ord eller kropssprog kommer til at afsløre noget. Det kaldes et dobbelt blindforsøg. Man måler så patienternes bedring i forhold til en gruppe, der slet ikke får medicin, eller får deres almindelige medicin, nemlig kontrol gruppen. Ny medicin skal jo helst være bedre på en eller anden måde, end det der allerede er på markedet.

Det der er interessant er at de patienter, der får virkningsløs medicin ofte OGSÅ bliver bedre (bedre målinger) end kontrol gruppen. Måske ikke alle og nok heller ikke så meget, men nok til at en del medicin bliver dømt ude, fordi det ikke virker væsentlig bedre end den virkningsløse medicin.

Som regel stopper overvejelserne der. Men hvad er det egentlig, der gør at den virkningsløse medicin ofte virker, eller virker på nogen mennesker. Ja det ved man vel ikke helt.

Jeg tænker der er to aspekter i det. Den ene er kroppens naturlige heling. Lang langt de fleste sygdomme går jo over af sig selv med bare sengeleje, ro og kærlig omsorg, så kroppen arbejder jo for en helbredelse helt af sig selv. Dermed er al forkølelses medicin i min verden dømt ude, jeg tror det er ren placebo effekt vi ser.

Den anden ting er patientens tro på at de bliver raske. Hvis vi tror nok på at medicinen virker har vi sandsynligvis en medfødt evne til at kickstarte helbredelses processerne. Man hører ofte, at glade positive mennesker har større sandsynlighed for at blive raske fra f.eks. kræft. Og det må jo netop være denne evne til at booste kroppens egen helbredelse. Det interessante er at denne positivitet ikke hindrede dem i at blive syge, så det er mere kompliceret end som så.

Vi har også hørt om det modsatte, at mennesket har evnerne til at lukke ned for kroppen. Gamle indianere, der går ud for at dø. Ældre mennesker hvis elskede dør og de selv dør i løbet af uger eller måneder. For ikke at tale om den uomtvistelige sandhed at mange mænd dør kort efter at de bliver pensioneret. Hele deres livsindhold og dermed livsvilje er fokuseret om det arbejde de har. Får de ikke valget og bliver tvunget på pension mister de livsglæden – og dør inden for få måneder. Det er jo nærmest imponerende.

Hvad er det for en kraft der er så stor – livsviljen, troen, optimisme, glæde, modet – at vi kan tænde eller slukke bevidst eller ubevidst og dermed ændre vores betingelser for helbredelse eller det modsatte.

I det øjeblik, han forstod sin egen ubetydelighed, mistede han livsviljen

citat fra Per Holmen Jensen og Torben Solgaard: Frihedens afgrund (roman) – Gyldendal, 1987

Ovenstående citat viser det meget fint. Det er en mental “knap” vi kan “trykke på”. Tror vi på, at vi har en ordentlig chance for at få det bedre, eller ej.

Hvis vi tror NOK på, at vi får virkningsfuld medicin, eller vi tror NOK på at et andet menneske siger at vi nok skal blive raske, så bliver alt inde i os kick startet. Vi får trykket på den mentale knap og går i gang med at hele os selv. Så lang tid vi er overbeviste om at vi bliver raske, så bliver vi raske. Hvis vi mister troen eller nogen fortæller os at vi ikke bliver raske og vi tror NOK på det, så taber kroppen kampen.

Når du får en diagnose med en (NU i klassisk medicin) uhelbredelig eller dødelig sygdom, er det altså op til din livsvilje, hvad der sker. Lukker du ned og gør som lægen siger din krop bør reagere, eller har du en positiv overbevisning om at “det nok skal gå”, “at du tæller de lyse timer”, “at hver time over jorden er en gave”, så vil tilstanden trække i langdrag til din fordel.

Helbredelsen vil så bestå i, at du får kick-startet din krop ved hjælp af udefra kommende påvirkning. Tro på helbredelse vha. f.eks. sport, meditation, terapi i alle afskygninger, tro på gud, vækkelses prædikanter eller hvad det nu kan være. De gør alle det samme grundlæggende. Giver dig en ny start ved at du begynder at tænke og føle anderledes end før.

 

Placebo Effect ~ How it works by Lissa Rankin, MD at TEDxAmericanRiviera

Hun fortæller om placeboeffekten og den uhyggelige nocebo effect. Når nogen siger du får det værre, så gør du det også. Er der nogen der har fortalt dig hvordan du kan forvente at din sygdom forløber?

 

Her er min helt Derren Brown som har lavet en forsøg med placebo effekten. Han overbeviser personer, som har diverse former for frygt om at de får en helt ny pille. Her ses tydeligt at virkningen kommer inde fra personerne selv – fordi de tror de får virksom medicin. det gør de ikke, det er bare virkningsløse piller.

 

Her et link til en dansk artikel med en mand der har været med i et smerter forsøg som fik det meget bedre med placebomedicin:

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5592564/%C2%BBVi-s%C3%A5-begge-piller-de-s%C3%A5-helt-ens-ud%C2%AB

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *