Mundbrand – slip af med den

Mundbrand (brændende mund eller burning mount syndrome) er en lidelse som ifølge diverse opslag på google ikke har nogle symptomer som en læge kan se eller måle. Den kan ikke heldbredes, men lindres med diverse medikamenter.

Hvis der ikke er noget fysisk i vejen med dig, kan jeg hjælpe dig med at finde ud af hvad der er er er af knuder på den psykiske del.

Nedenstående historie fortæller om en ung kvinde, der har været i terapi hos mig. Det viser sig at mundbranden skyldes en fysisk reaktion på mange års urimelig psykisk og fysisk overlast. Efterhånden som vi fik løst traumerne op, og lært hende at lytte til hendes krops signaler aftog mundbranden.

Vi har alle sammen nogle signaler fra kroppen, der fortæller os om vi lever i overensstemmelse med vores værdier og overbevisninger og nu er mundbranden blevet denne kvindes vigtigste vejleder, og fortæller hende om hun er på ret kurs.

Her er historien.

Jeg afholdt en workshop, hvor Caroline (navnet opdigtet), deltog og havde et gennembrud, da hun på workshoppen bruger den selvhjælps teknik jeg lærte deltagerne. De smerter hun havde i munden forsvinder, men mundbranden består. Her er hvad Caroline og jeg erfarer ved efterfølgende behandling hos mig.

 

Behandlingens forløb

1. gang jeg behandler Caroline bruger vi EFT (tapping) på de symptomer hun har da hun ankommer, dvs. en halsbrænd på 8 (hvor 10 er det værste Caroline har prøvet) Derefter tapper vi på de symptomer, der kommer til overfladen efterhånden som halsbranden forsvinder. Der dukker spændinger i hals, strube, luftrør op. Efterhånden som de tappes ned kommer der en voldsom kvalme og lyst til at kaste op og spændinger i maven. Vi afslutter dagens behandling med at alle symptomer er så godt som forsvundet. Jeg har derved fået overbevist hende om at der er masser vi kan gøre ved hendes mundbrand. Jeg beder hende lave små dagbogsnotater om hvad hun har lavet i løbet af dagen og hvor stor mundbranden er.

Caroline Fortæller:

Jeg har i 5 år efter en meget ubehagelig oplevelse haft en mundbrand, der ligger konstant på en styrke på 8-10 (Hvor 0 er ingen mundbrand og 10 er det værste). Jeg har skrevet op i en kalender hvordan jeg har haft det siden behandlingen. Efter behandlingen i mandags kunne jeg gå hjem og lægge mig til at sove med en mundbrand på 4 og noget slim i halsen, hvilket var meget overvældende for mig og jeg var meget glad for det. Det var en forandring for mig, mundbranden var ikke væk, men var mildere end jeg var vant til. Det var også ligesom om det var en fornemmelse af brandsår ikke brand, altså en heling.

1. dag vågnede jeg med en brænden på ca. på 5. Ved frokosttid var den steget lidt og jeg følte at jeg havde sår på tandkødet. Der var nogle ting i min dag der fyldte meget (psykisk). Jeg har noteret, at jeg var i tvivl om disse ting var det, der var skyld i stigningen.

2. dag vågnede jeg med en mundbrand på 10 og tænkte på en person jeg skulle møde. Jeg tappede (med EFT) på de følelser jeg havde, og jeg fik selv min mundbrand ned på 5. Ved sengetid var mundbranden på en 2´er. Jeg kunne kun lige fornemme den.

3. dag efter en søvnløs nat med masser af tanker var den brændende fornemmelse på 10. Jeg snakkede med veninder og mundbranden ned på 5.

Når vi tappede brænden i munden ned nær nul, kunne Caroline straks mærke spændinger omkring spise og luftrør. Når vi tappede dem ned fik hun voldsom kvalme og opkastfornemmelser. I løbet af terapien kom det frem at Caroline havde haft en kærlig mor som var ude af stand til at sige fra. Caroline har valgt at bruge sin mor som rollemodel og overtaget sin mors kærlige men eftergivende mønster. Hun har igennem sin opvækst været ude af stand til at sige fra i forskellige situationer grænseoverskridende situationer. Alle disse små og store traumer, har sat sig i kroppen langs fordøjelses systemet som knuder, der har givet hende mundbranden. Ved 2. gang terapi tager vi fat i de værste traumatiske oplevelser Caroline har været ude for, og beroliger ved forskellige øvelser Carolines nervesystem. Hvad Caroline oplevede dengang var ikke godt, men efter terapien er der kun et minde uden følelser tilbage.

Efter 2. gang terapi er vi klar over at Caroline får mundbrand, hver gang hun burde sige fra. Vi snakker en del om hvordan hun siger fra:

  • Hun tænker over, om det der sker, er i overensstemmelse med hendes værdier og regler.
  • Hun mærker efter hvad hun føler.
  • Hun tager stilling. Hvad burde hun gøre. Det kan tage lang tid før hun har den rigtige fornemmelse i kroppen, og kan tage den rigtige beslutning om hvad hun skal gøre.
  • Hun siger til eller fra overfor andre mennesker.

Caroline får lektier for:

  • Hun skal blive ved at lave dagbog over sin mundbrand, og hvor kraftig den er.
  • Hun skal tappe, når mundbranden er høj.
  • Hun skal øve sig i at mærke efter, hvad hun egentlig mener, når folk kræver noget af hende og evt. sige fra.

Caroline fortæller efterfølgende at hun selv kan tappe mundbranden ned til 5 og også bruger EFT i andre tilfælde hvor hun bliver meget nervøs.

Ved næste terapi vil vi gå i gang med det traume, der udløste mundbranden. I dette tilfælde tænker jeg, at det på sin egen finurlige vis er vigtigt, at problemet ikke bliver løst på kort tid. Mundbranden er med til at fortælle Caroline

  1. at der er noget hun er usikker på
  2. og som hun skal tage stilling til
  3. og sige fra overfor.

Caroline skal blive meget bedre til at mærke sig selv og hvad HUN har lyst til i stedet for at følge hvad andre siger at hun skal.

Efter 5 terapier med mellemliggende telefonsamtaler, begynder Caroline at forstå sammenhængen mellem hvad hun byder sig selv og mundbranden. Til sidst slipper hun helt af med mundbranden, så længe hun overholder sine egne værdier.

Links

Uddrag fra patient håndbogen om mundbrand

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *